•   De handel in NFT’s werd in 2021 razend populair, wat zorgde voor een flinke stijging van de prijzen.
  •    Het duurste NFT-kunstwerk dat werd verkocht had een waarde van 69 miljoen Amerikaanse dollar.
  •   Ethereum begon met de Berlin hard fork aan de upgrade naar Ethereum 2.0, maar het lukte niet om de upgrade volledig af te ronden voor het einde van 2021.

2021 was zonder twijfel een belangrijk jaar voor cryptocurrencies. Deze digitale valuta’s, die op de blockchain draaien, kwamen meermaals in het nieuws. De reden? De prijs van Bitcoin en diverse altcoins braken nieuwe records én grote bedrijven besloten in crypto te stappen.

Daarnaast zijn er nog andere onderwerpen die een opvallend grote rol speelden in de ontwikkeling van cryptocurrencies. We hebben het over NFT’s (non-fungible tokens), maar ook de upgrade die het netwerk van Ethereum onderging. De ontwikkelingen op een rij:

1. NFT’s namen in 2021 al snel serieuze vormen aan

NFT’s zijn tokens die op de blockchain worden opgeslagen: ze zijn uniek en niet inwisselbaar. Iedere NFT is dus makkelijk van elkaar te onderscheiden en dat biedt mogelijkheden. In 2021 bereikte de hype rond NFT’s een hoogtepunt. De waarde van sommige NFT’s steeg tot miljoenen euro’s.

Zo werden Cryptokitties en Cryptopunks – blockchaingames waarbij spelers virtuele katten of ‘punks’ kunnen kopen – nog in 2017 voor 300 Amerikaanse dollars verkocht. De mensen achter deze projecten hadden waarschijnlijk nooit voor ogen gehouden dat er zo’n grote hype zou ontstaan rond de door hen ontwikkelde pixelafbeeldingen.

In 2017 plaatste ontwikkelaar Larvalabs 10.000 Cryptopunks op de blockchain van Ethereum. In deze periode was de cryptomarkt vooral in de ban van ICO’s en bereikte bitcoin net een waarde van 2000 dollar. Ether, de munt van Ethereum, had toen een waarde van 363 dollar.

Het duurde dus vier jaar voordat in 2021 de duurste Cryptopunk over de toonbank ging. Op 23 januari 2021 betaalde iemand 605 Ether voor een Cryptopunk in de vorm van een Alien. Omgerekend op dat moment 761.888,57 dollar. Het bleek het begin van een periode vol bizarre bedragen voor NFT’s.

2. Veilinghuis Christies verkocht de duurste NFT ooit

In november 2021 veilde veilingshuis Christies een NFT in de vorm van een 3D-geanimeerde astronaut door kunstenaar Beeple. Bijzonder aan het object: de NFT blijft zich continu aanpassen aan bijzondere wereldgebeurtenissen, ook ná de verkoop. Durfkapitalist Ryan Zurrer vond de NFT zo bijzonder, dat hij besloot er 28,9 miljoen voor neer te leggen.

Toch bleek het verre van de duurste NFT-transactie van 2021. Een ander kunstwerk van Beeple, genaamd ‘Everydays: The First 5000 Days’, werd verkocht voor 69 miljoen Amerikaanse dollar.

3. In april begon de upgrade naar Ethereum 2.0

De meeste NFT’s zijn ontwikkeld op de blockchain van Ethereum. De blockchain in kwestie heeft een wild jaar achter de rug. Niet alleen omdat ether een recordwaarde van 4878 dollar bereikte op 10 november, maar ook omdat de eerste Ethereum-ETF werd uitgegeven in Canada. Vooral de upgrade naar Ethereum 2.0 speelt hier een belangrijke rol in.

Uiteindelijk werden er drie zogenaamde ‘hard forks’ doorgevoerd. De eerste in april zorgde voor een verlaging van de transactiekosten en een nieuw transactietype genaamd Envelope. Deze stelt gebruikers in staat om in de toekomst complexe transacties te creëren, tegen lagere kosten.

De tweede in augustus had de doelstelling om het vergoedingenbeleid aan te passen en het aantal ether in omloop te verminderen. Ook werd voorstel EIP-1559 geïntroduceerd. Hiermee kunnen ontwikkelaars een basistarief bepaald door een algoritme invoeren. De update zorgde ervoor dat op 6 september voor het eerst meer ether werd verbrand dan geproduceerd.

4. Toch was er ook een tegenvaller voor de Ethereum-community

Op 28 oktober werd ook de derde update van 2021 succesvol uitgevoerd. Zo werden de eerste stappen gezet naar het Proof of Stake-mechanisme waar Ethereum naar over zal gaan. De Ethereum-community hoopte dat de upgrade naar Ethereum 2.0 in 2021 volledig afgerond zou zijn, maar dat bleek onhaalbaar. Volgens Anycoin Direct ziet het ernaar uit dat Ethereum 2.0 midden 2022 een stevige basis zal hebben.

Meer weten over de Ethereum en NFT’s in 2022? Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Anycoin Direct.